مقدمه:
در دنیای پر از پیچیدگیها و مشکلات، گاهی نیاز به نیرویی فراتر از تلاشهای روزمره احساس میشود. دعا و ذکر یکی از راهکارهایی است که انسانها از دیرباز برای آرامش روح و حل مشکلات خود به آن پناه میبرند. در این مقاله به بررسی دعای مشکلگشا میپردازیم که مجموعهای از اذکار و دعاها برای رفع مشکلات و برآورده کردن حاجات است.
دعای سریعالاجابه از امام علی (ع)
یکی از دعاهای معروف برای اجابت فوری حاجات، دعای نقل شده از امام علی (ع) است. روایت است که مردی از دیر شدن اجابت دعایش نزد امام علی (ع) شکایت کرد. حضرت به او این دعا را آموزش دادند:
«اَللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ بِاِسْمِکَ الْعَظیمِ الْأَعْظَمِ الْأجَلِّ الْأَکْرَمِ الْمَخْزُونِ الْمَکْنُونِ النُّورِ الْحَقِّ الْبُرْهانِ الْمُبینِ…»
این دعا با ذکر حاجت همراه است و بر اساس باورهای دینی، میتواند تاثیر زیادی در برآورده شدن حاجات داشته باشد.
ذکر مشکلگشا از پیامبر اکرم (ص)
پیامبر اکرم (ص) نیز ذکری را به عنوان مشکلگشا معرفی کردهاند که خواندن آن برای رفع گرفتاری و ادای قرض بسیار مؤثر است:
«سبحانَ اللهِ کَما یَنبَغی لِلهِ وَ الحَمدُ للهِ کَما یَنبَغی لِلّهِِ وَ لا اِلهَ اِلّا اللهُ کَما ینبغی لِلّهِِ وَ اللهُ اکبَرُ کَما یَنبَغی لِلّهِِ وَ لا حَولَ و لا قُوَّهَ اِلّا بِاللهِ…»
این ذکر در شرایط بحرانی و زمانی که فرد نیاز به کمک الهی دارد، بسیار استفاده میشود.
ختم صلوات برای حاجت فوری
در اصول کافی آمده است که ذکر «یا رب صل علی محمد و آل محمد» اگر ۱۰۰ مرتبه تکرار شود، میتواند صد حاجت را برآورده سازد. این ذکر به عنوان راهی سریع و مؤثر برای حل مشکلات شناخته شده است.
ذکر «حَسْبِیَ اللّهُ…»
این ذکر که بخشی از آیه ۱۲۹ سوره توبه است، توصیه شده که ۸ مرتبه در روز خوانده شود. متن دعا به شرح زیر است:
«حَسْبِیَ اللّهُ لا إِلَهَ إِلاَّ هُوَ عَلَیْهِ تَوَکَّلْتُ وَ هُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِیمِ»
ترجمه: خدا مرا بس است، معبودی جز او نیست، بر او توکل دارم و او پروردگار عرش بزرگ است.
دعای شیخ بهایی
از شیخ بهایی نیز دعایی نقل شده که اعتقاد بر این است که هر کس با دل صاف و اعتقادات صحیح آن را بخواند، حاجتش برآورده میشود. این دعا به شرح زیر است:
«لااِلهَ اِلَّا اللهُ بِعِزَّتِکَ وَ قُدرَتِک. لااِلهَ اِلَّا اللهُ بِحَقِّ حَقِّکَ وَ حُرمَتِکَ. لااِلهَ اِلَّا اللهُ فَرِّج بِرَحمَتِک»
توصیه شده است که این دعا هفتاد مرتبه در سجده خوانده شود.
نتیجهگیری
دعا و ذکر همواره به عنوان ابزاری برای آرامش روح و روان و نیز برآورده شدن حاجات مورد توجه انسانها بوده است. دعاهای ذکر شده در این مقاله نمونهای از اذکار مشکلگشا هستند که در فرهنگ اسلامی جایگاه ویژهای دارند. با این حال، مهم است که در کنار خواندن دعا، تلاش و کوشش در جهت حل مشکلات نیز به کار گرفته شود. امید است این مقاله راهنمایی مناسب برای کسانی باشد که به دنبال راهی برای حل مسائل و مشکلات زندگی خود هستند.